نحوه کد خوانی پیچ و مهره و استاندارد نامگذاری پیچ ها

استاندارد نامگذاری پیچ ها و نحوه کد خوانی پیچ و مهره

استاندارد نامگذاری پیچ ها یکی از روش‌هایی است که برای ایجاد تمایز در میان این اتصالات استفاده می‌شود. این نامگذاری بر اساس مشخصه‌های خاصی انجام می‌شود که در قالب کدهایی بر روی پیچ و مهره ثبت می‌شوند. به همین دلیل در این مقاله از آرین بولتز می‌خواهیم استانداردهای نامگذاری پیچ و مهره ها را معرفی کرده و نحوه کد خوانی پیچ و مهره را به شما آموزش دهیم.

مشخصات مهم در نامگذاری پیچ و مهره ها

معمولا برای نامگذاری پیچ و مهره ها از معیارهای مختلفی استفاده می‌شود و هرکس بسته به کاربردی که مدنظر دارد، یکی از این استانداردها را انتخاب می‌کند. مهم‌ترین معیارهایی که در این فرایند مورد توجه قرار می‌گیرند عبارت‌اند از:

مشخصات مهم در نامگذاری پیچ و مهره ها

– نامگذاری بر اساس شکل ظاهری

شکل ظاهری مهره و گل پیچ از جمله معیارهایی است که برای نامگذاری پیچ و مهره ها مورد توجه قرار می‌گیرد. بر این اساس انواع مختلفی از پیچ‌ها به نام شش گوش، سر استوانه، آلن سر خزینه و چشمی در بازار وجود دارند. علاوه بر این، مهره ها هم بر اساس این معیار به صورت تاجدار، خروسکی، چهارگوش، مهره شش گوش استیل، فلنج دار و کلاهی تقسیم می‌شوند.

– عملکرد

از دیگر معیارهای مهم در نامگذاری پیچ و مهره ها می‌توان به عملکرد و محل استفاده آن‌ها اشاره کرد. بر این اساس می‌توان انواع مهره جوشی، مهره کاسه نمدی، مهره پرچی، پیچ آلن مغزی، پیچ متری استیل و پیچ خودرو را نام برد.

– سایز

معیار مهم دیگر در نامگذاری پیچ و مهره ها سایز و اندازه آن‌ها است که می‌تواند به نوعی عملکرد و محل کاربرد این اتصالات را هم مشخص کند. برای تشخیص پیچ و مهره ها از هم بر اساس این معیار، از جدول سایز پیچ و مهره استفاده می‌شود که مواردی مانند قطر، مساخت سطح مقطع، کلاس و بار قابل تحمل در آن ذکر شده است.

– جنس

از دیگر موارد مهمی که در نامگذاری پیچ ها و مهره ها در نظر گرفته می‌شود جنس آن‌ها است. این نوع از اتصالات از مواد مختلفی مانند استنلس استیل، فولاد، سیلیکون برنز و آلومینیوم ساخته می‌شوند که هریک از آن‌ها ویژگی‌های متفاوتی دارند.

  • انواع پیچ استیل در برابر خوردگی و زنگ زدن مقاوم هستند و در گرید پیچ استیل ۳۰۴، ۳۱۶ و ۳۱۰ ساخته می‌شوند.
  • پیچ‌های فولادی هم به عنوان پرکاربردترین اتصالات شناخته می‌شوند و معمولا از روکش‌های زینک، گالوانیزه، کروم و کادمیوم برای آبکاری آن‌ها استفاده می‌شود.
  • پیچ‌های سیلیکون برنز از جنس آلیاژ مس و سیلیکون بوده و بیشتر در ساخت قایق‌ها استفاده می‌شوند.
  • پیچ‌های آلومینیومی نرم و مقاوم در برابر خوردگی هستند و حتی در اثر خراش‌های سطحی هم این مقاومت خود را از دست نمی‌دهند.

شما می‌توانید برای بررسی قیمت پیچ استیل یا خرید مهره استیل از خدمات ما در آرین بولتز استفاده کنید.

نکات مهم در کد خوانی پیچ و مهره

نکات مهم در کد خوانی پیچ و مهره

بر روی بدنه پیچ و مهره ها معمولا علائم و اعدادی درج می‌شوند که به عنوان شناسه آن‌ها شناخته شده و می‌توانند اطلاعاتی مانند قطر، ابعاد، نوع، طول، گرید و پوشش را در اختیار شما قرار دهند. این علائم و اعداد توسط شرکت تولیدکننده بر روی پیچ و مهره ها درج می‌شوند و از یک استاندارد خاص پیروی می‌کنند. برای مثال برای نشان دادن ریز، درشت یا انحنادار بودن دنده‌ها، از علامت‌های اختصاری U.F، U.C و U.R. استفاده می‌شود.

آموزش نحوه کد خوانی پیچ ها در سیستم متریک و اینچی

برای اینکه بتوان مشخصات دقیق هر پیچ را تشخیص داد، از یک سری کدهای مشخص استفاده می‌شود که در سیستم متریک و اینچی با هم تفاوت دارند. در ادامه نحوه کد خوانی پیچ را در هریک از این سیستم‌های استاندارد بررسی می‌کنیم.

نامگذاری پیچ در سیستم اینچی

یک پیچ در سیستم اینچی یا Unified به شکل زیر نامگذاری می‌شود:

قطر اسمی پیچ بر حسب اینچ + تعداد رزوه‌ها در هر اینچ + ریز یا درشت بودن دنده‌ها + میزان لقی + کلاس لقی یا تلورانس ابعادی + طول پیچ بر حسب اینچ

برای مثال کد خوانی پیچ با کد ¼-16U.C.-1A*2 نشان می‌دهد که با یک پیچ ۰.۲۵ اینچی با طول ۲ اینچ روبرو هستیم که دنده‌های ریزی دارد و در هر اینچ از آن ۱۶ رزوه قرار گرفته است. همچنین لقی آن هم بسیار کم است.

کد خوانی پیچ ها در سیستم متریک

در سیستم متریک استاندارد نامگذاری پیچ ها قدری تفاوت دارد و از رابطه زیر پیروی می‌کند:

نوع پیچ + استاندارد ابعادی + سیستم متریک + قطر اسمی پیچ بر حسب میلی‌متر + طول گام بر حسب میلی‌متر + طول پیچ بر حسب میلی‌متر + لقی گام + لقی عمق

برای مثال کد خوانی پیچ که به صورت Hexagon head bolt DIN 931-M24*2*120-A2.70 درج شده است، نشان می‌دهد که پیچ از نوع شش گوش بوده و با استاندارد ابعادی DIN 931 ساخته شده است. همچنین حرف M نشان‌دهنده سیستم متریک بوده و قطر اسمی آن ۲۴ میلی‌متر است. طول این پیچ برابر ۱۲۰ میلی‌متر بوده و از آلیاژ استنلس استیل آوستنیتی ساخته شده است.

کد خوانی مهره ها

همانند پیچ‌ها، کدها و اعدادی هم بر روی مهره ها درج می‌شوند که می‌توانند نوع مهره و استاندارد آن را توضیح دهند. در کد خوانی مهره ها رابطه زیر برقرار است:

نوع مهره + استاندارد ساخت + اندازه یا قطر اسمی مهره + جنس و آلیاژ + گرید

برای مثال مهره‌ای را در نظر بگیرید که به صورت Hexagon Castle nut DIN937-M12-17H-A نامگذاری شده است. این مهره از نوع مهره شش گوش است که با استاندارد DIN937 ساخته شده و سایزی برابر M12 دارد. همچنین 17H در نامگذاری مهره نشان‌دهنده خواص مکانیکی و میزان سختی آن است که بر پایه 170HV ساخته شده است. در صورتی که نشان NF را در انتهای نام مهره مشاهده کردید، باید بدانید که حد معمول اصطکاک را نشان می‌دهد.

سخن پایانی

نامگذاری پیچ و مهره ها بر اساس استانداردهای مختلفی انجام می‌شود که تولیدکنندگان مختلف برای خود تعریف کرده‌اند. برای مثال در نامگذاری پیچ ها می‌توان نوع آچارخور، میله یا شنک، پوشش آبکاری، درجه استحکام و چپگرد و راستگرد را بودن را درج کرد. در این مقاله از آرین بولتز تلاش کردیم تا رایج‌ترین استانداردها را در کد خوانی پیچ و مهره به شما معرفی کرده و نحوه خواندن این کدها را آموزش دهیم.

 

سؤالات متداول

شما می‌توانید با استفاده از کد خوانی پیچ و مهره اطلاعاتی مانند طول، قطر اسمی، مشخصات مکانیکی، نوع آلیاژ و استاندارد ساخت را به دست آورید.

قطر، گرید، میزان تحمل بار به نیوتن و کیلوگرم و مساحت سطح مقطع

۵/۵ - (۱ امتیاز)
5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *